iPES-Food
IPES-Food : an expert panel guided by new ways of thinking about research, sustainability, and food systems
"The International Panel of Experts on Sustainable Food Systems (IPES-Food) brings together expert voices from different disciplines and different types of knowledge to inform the policy debate on how to reform food systems across the world. The Panel will look at issues such as health and nutrition, rural livelihood insecurity, and environmental degradation through an integrated food systems lens, bringing to light the interconnections, power imbalances, political lock-ins and potential levers for change at the systems level. To do so, IPES-Food will engage systematically with actors and ideas from outside the traditional bounds of the scientific community. "
(source : http://www.ipes-food.org/)
Le Panel IPES FOOD
Créé en décembre 2014, le Panel international d’experts sur les systèmes alimentaires durables (iPES-Food) est une initiative transdisciplinaire qui vise à informer le débat politique sur la réforme des systèmes alimentaires grâce à une recherche fondée sur des données probantes et un engagement direct avec les processus politiques au niveau mondial.
II regroupe différentes disciplines faisant appel à différents types de connaissances, comprenant des scientifiques de l’environnement, des économistes du développement, des nutritionnistes, des agronomes et des sociologues, ainsi que des représentants expérimentés de la société civile et des mouvements sociaux.
Ce panel est coprésidé par Olivier De Schutter (ancien rapporteur spécial des Nations Unies pour le droit à l’alimentation) et Olivia Yambi (nutritionniste et ancienne représentante de l’UNICEF au Kenya).
Coordonné par l’Université Catholique de Louvain, dont il constitue un programme de recherche majeur, IPES-Food fournit des rapports réguliers aux décideurs politiques, afin de les inciter à réformer les systèmes alimentaires sur la base des meilleures données scientifiques disponibles.
Rapports publiés par iPES Food
En octobre 2017 :
- To big to feed Exploring the impacts of mega-mergers, consolidation and concentration of power in the agri-food sector
- Unravelling the food-health nexus Addressing practices, political economy, and power relations to build healthier food systems.
En 2016 :
- From uniformity to diversity A paradigm shift from industrial agriculture
to diversified agroecological systems.
23 octobre 2017