Accueil / / Resources / / Bibliography

Bibliography

Historical References on the resources problematic

  • Boulding K.E., The economics of the coming spaceship Earth, 1966. Ciriacy-Wantrup, S., and R. Bishop. 1975. “Common Property as a Concept in Natural Resources Policy.” Natural Resources 15 : 713–727.
  • Clark,C. 1976.Mathematical Bioeconomics : The Optimal Management of Renewable Resources,NewYork : John Wiley.
  • Clark, C. 1973. “The Economics of Overexploitation.” Science 181 : 630–634.
  • Commoner B, The Closing Circle. 1969.
  • Cropper, M. 1988. “A Note on the Extinction of Renewable Resources.” Journal of Environmental Economics and Management 15(1) : 25–30.
  • Dasgupta, P. 1982. The Control of Resources. Oxford : Blackwell.
  • Dasgupta, P., and G. Heal. 1979. Economic Theory and Exhaustible Resources. Cambridge : Cambridge University Press.
  • Gordon, H. S. 1954. “The Economic Theory of a Common-Property Resource : The Fishery.” Journal of Political Economy 62 : 124–142.
  • Hardin, G. 1968. “The Tragedy of the Common.” Science 162 : 1243–1248.
  • Ostrom, E. 1990. Governing the Commons, Cambridge : Cambridge University Press.
  • Ostrom E., T. Dietz, N. Dolšak, P.C. Stern, S. Stonich, and E.U.Weber (eds.) 2002. The Drama of the Commons, Washington, DC : National Academy Press.

Reports and foresights.

  • J. Beddington, The Future of Food and Farming : Challenges and choices for global sustainability. London : Government Office for Science Report 2011. (also see Foresight. The Future of Food and Farming : challenges and choices for global sustainability (2011). The Government Office for Science, London (www.bis.gov.uk/Forsight).
  • B. Chevassus-au-Louis, J.M. Salles, J.L Pujol, Approche économique de la biodiversité et des services liés aux écosystèmes - Contribution à la décision publique. Centre d’analyse stratégique, Editeur : La Documentation française, 2009
  • An economic approach to biodiversity and ecosystems services, Contribution to public decision-making, collective expertise report 2009, www.cbd.int/doc/case-studies/inc/cs-inc-report-en.pdf. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European economic and social committee and the Committee of the regions. Innovating for Sustainable Growth : A Bioeconomy for Europe (SWD(2012) 11 final).
  • Faim dans le monde et politiques agricoles et alimentaires : bilan et perspectives. Rapport Conseil Econ & Social, 2008.
  • A. Freibauer, E. Mathijs, G. Brunori. Sustainable food consumption and production in a resource-constrained world, EU commission – Standing Committee on agricultural research (SCAR), 3rd foresight exercise, a meta-review,February 2011. Publications Office of the European Union, Pages : 0-149 www.scp-knowledge.eu
  • FAO, Report 2009. The State of Food Insecurity in the World : Economic crises—Impacts and Lessons Learned.
  • OCDE 2001 report, Multifunctionality. towards an analytical framework. http://fr.wikipedia.org/wiki/Biens_publics. World Development report 2008, Agriculture for development ; www.worldbank.org. Worldwatch Institute, Report State of the world 2011. Innovations that nourish the planet. Washington DC).

General references

  • P. Amigues, N. Van Long, M. Moreaux (2006) Ressources naturelles, impatience et progrès technique, Revue économique, 57 : 185-218. DOI : 10.3917/reco.572.0185
  • S. Banwart, Save our soils. 2011, Nature 474, 151-152.
  • J. Boardman (2006) Soil erosion science : Reflections on the limitations of current approaches. Catena 68 : 73 – 86.
  • F. Collart Dutilleul, Les enjeux alimentaires du commerce des ressources naturelles. Les ressources, Eds Negrutiu et al, PUSE St Etienne, pp 63-80. 2011
  • F. Corrado, 2004. « Vers un concept opératoire : la ressource territoriale ». Montagnes Méditerranéennes n° 20, pp. 21 – 24
  • R. Costanza et al, (1997) The value of the world’s ecosystem services and natural capital. Nature 387, 253 – 260
  • K.M.A. Chan, M.R. Shaw, D.R. Cameron, E.C. Underwood, G.C. Daily, Conservation planning for ecosystem services. 2006, PLoS Biology 4, e379.
  • C. Den Biggelaar, R. Lal, K. Wiebe, H. Eswaran, V. Breneman, P. Reich, The Global Impact Of Soil Erosion On Productivity : II : Effects On Crop Yields And Production Over Time, Advances in Agronomy, 81 (2003) 49-95.
  • J. Dixon, A. Gulliver, D. Gibbon. Systèmes d’exploitation agricole et pauvreté. 2001. FAO. ISBN 92-5-104627-1. ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/003/y1860f/y1860f00.pdf.
  • D. Dron : « Environnement : les enjeux du prochain siècle ». Ramsès 2001, Les grandes tendances du monde, Thierry de Montbrial et Pierre Jacquet (dir.), Paris, Dunod, septembre 2000, pp. 95-114.
  • E.C. Ellis, K.K. GoldeWijk, S. Siebert, D. Lightman, N. Ramankutty, Anthropogenic transformation of the biomass, 1700 to 2000. 2010. Global Ecol Biogeogr 19 : 589-606 ; and references therein
  • N. Fedoroff, D.S. Battisti, R.N. Beachy, P.J.M. Cooper, D.A. Fischhoff , C.N. Hodges, V.C. Knauf, D. Lobell, B.J. Mazur, D. Molden, M.P. Reynolds, P.C. Ronald, M.W. Rosegrant, P.A. Sanchez, A. Vonshak, J.K. Zhu J, Radically rethinking agriculture for the 21st century, 2010, Science 327 : 833–834. doi : 10.1126/science.1186834
  • JA Foley, Ramankutty N, Brauman KA, Cassidy ES, Gerber JS, Johnston M, Mueller ND, O’Connell C, Ray DK, West PC, Balzer C, Bennett EM, Carpenter SR, Hill J, Monfreda C, Polasky S, Rockstro J, Sheehan J, Siebert S, Tilman D & Zaks DPM (2011) Solutions for a cultivated planet. Nature, doi:10.1038/nature10452.
  • J.A. Foley, R. DeFries, G.P. Asner, C.Barford, G. Bonan. S.R. Carpenter, F.S. Chapin, M.T. Coe, G.C. Daily, H.K. Gibbs, Global consequences of land use. 2005. Science 309 : 570–574. M. Foucault, 1994. Dits et écrits. III. 1976-1979. Paris : Gallimard.
  • H.C.J. Godfray, J.R. Beddington, I.R. Crute, L. Haddad, D. Lawrence, J.F. Muir, J. Pretty, S. Robinson, S.M. Thomas, C.Toulmin, Food security : the challenge of feeding 9 billion people. 2010, Science 327 : 812-818. J. Grange (2012) Pour une philosophie de l’écologie. Agora / Pocket, pp 13-19 (also see Amartya Sen, L’idée de justice, Flammarion, 2009, pp 303-304).
  • C. Granjou, I. Mauz (2011) L’équipement du travail de production de données en écologie. L’exemple de la constitution de la zone atelier Alpes. Revue d’anthropologie des connaissances 5/2, 287-301.
  • J. Gressel, Genetic glass ceilings : transgenics for crop biodiversity, Johns Hopkins Univ Press, 2008.
  • M. Griffon, Nourrir la planète, 2006 Paris, Odile Jacob
  • H. Gumuchian, B. Pecqueur , dir. (2007) La ressource territoriale, Ed. Anthropos, 2007, 254 p.
  • D.U. Hooper, F.S. Chapin, J.J. Ewel, A. Hector, P. Inchausti, S. Lavorel, H.J. Lawton, D.M. Lodge, M. Loreau, S. Naeem, B. Schmid, H. Seta, A.J. Symstad, J. Vandermeer, D.A. Wardle, Effects of Biodiversity on Ecosystem Functioning : A Consensus of Current Knowledge, 2005, Ecological Monographs, 3–35 the Ecological Society of America ESA Report.
  • AY Hookstra and MM Mekonnen (2011) The water footprint of humanity. PNAS doi/10.1073/pnas.1109936109.
  • K. H. Johnson, K.A. Vogt et al. : Biodiversity and the productivity and stability of ecosystems, 1996. Trends in Ecology & Evolution 11, 372-377.
  • L. Kebir, 2004. Ressource et développement : une approche institutionnelle et territorial. Thèse de doctorat en sciences économiques. Université de Neuchâtel, 190 p.
  • L. Kebir, 2010. « Pour une approche institutionnelle et territoriale des ressources » in Maillefert Muriel, Petit Olivier, Rousseau Sandrine (eds), -*Ressources, patrimoine, territoires et développement durable. Bruxelles, PIE Peter Lang Editions, coll Ecopolis (n°10), pp. 69-86
  • L. Kebir et O. Crevoisier (2004) « Dynamique des ressources et milieux innovateurs », in Maillat, D.,Camagni, R. et Mattéaccioli, A. (éds.), Ressources naturelles et culturelles, milieux et développement local, EDES-GREMI, Neuchâtel, 261-290
  • G. Lakoff (2010) Why it Matters How We Frame the Environment. Environmental Communication : A Journal of Nature and Culture 4 : 70-81.
  • N. Lazaric, Les théories économiques évolutionnistes, 2010, La découverte, Repères.
  • G. Lecointre (2011) La biodiversité : au pays des aveugles le borgne est roi. (One-eyed biodiversity). CR Palevol 10 : 331-334
  • M Mazoyer, L Roudart (2006) A History of World Agriculture : From the Neolithic Age to the Current Crisis, Earthscan Ed. (and M. Mazoyer, L. Roudart (1997). Histoire des agricultures du monde. Paris, Le Seuil).
  • Mazoyer M, Roudard L, Mayaki IA (2008) Mondes en Développement 36 : 1-20
  • M. Mormont (1996) Agriculture et environnement : pour une sociologie des dispositifs, Économie rurale, n°236, pp. 28-36
  • Competition and Cooperation : Conversations With Nobelists About Economics and Political Science, by James E. Alt, Margaret Levi and Elinor Ostrom, Aug 1999.
  • The Commons in the New Millennium : Challenges and Adaptation (Politics, Science, and the Environment) by Nives Dolšak, Elinor Ostrom and Bonnie J. McKay, Feb 14, 2003
  • T. Swanson (2007) Re-telling the Tale of the Commons : A Tale of Rent -*Seeking, Corruption, Stockpiling and (Even) Tragedy. International Review of Environmental and Resource Economics, 1:111–150).
  • J. Pretty, Agricultural sustainability : concepts, principles and evidence, 2008, Philosophical Transactions of the Royal Society B 363 : 447–465
  • M. Ravillon, S. Chen, P. Sangraula, New Evidence on the Urbanization of Global Poverty. 2007, Population and Development Review 33 : 667-702. S. Sassen, La globalisation, une sociologie, Gallimard, 2009
  • S.J. Scherr, Soil Degradation. A Threat to Developing-Country Food Security by 2020 ? 1999. International Food Policy Research Institute, Washington, DC
  • B. Schlapfer, L. Schmid, L. Seidl (1999) Expert Estimates about Effects of Biodiversity on Ecosystem Processes and Services. Oikos 84 : 346.
  • K.C. Seto, M. Fragkias, B. Guneralp, M.K. Reilly, A Meta-Analysis of Global Urban Land Expansion. 2011. PLoS ONE 6 : e23777. doi:10.1371/journal.pone.0023777.
  • M. Tester, P. Langridge P, Breeding technologies to increase crop production in a changing world. 2010. Science 327, 818-822 A. Toledo, B. Burlingame, Biodiversity and nutrition : A common path toward global food security and sustainable development, 2006, Journal of Food Composition and Analysis 19 : 477–483.
  • Vivien, F.-D. (2005). Le développement soutenable, Collection Repères, Paris : La Découverte, 122p.
  • D.A. Wardle, M.A. Huston, J.P. Grime, F. Berendse, E. Garnier, W.K. Lauenroth,H. Setälä, S.D. Wilson, Biodiversity and ecosystem function : an issue in ecology. Bulletin of the Ecological Society of America 2000, 81:235-239
  • K. Wiebe, Linking land quality, agricultural productivity, and food security. 2003. USDA-ERS Agricultural Economic Report No 823. 104.
  • B. Worm, EB Barbier et al. (2006) Impacts of biodiversity loss on ocean ecosystem services. Science, 314 : 787-790.
  • Zuindeau, B. (dir.) (2000). Développement durable et territoire, Villeneuve d’Ascq : Presses universitaires du Septentrion, 290p.

Publié ou mis à jour le 16 juin 2012